Ga naar de inhoud

De verschillen tussen een app en een webapp

Een applicatie (app) en een webapplicatie (webapp) zijn beide softwaretoepassingen, maar ze verschillen op belangrijke manieren in hun ontwikkeling, distributie en gebruik. Laten we eerst het verschil tussen de twee uitleggen, en daarna de voordelen van een webapp belichten, gezien dit de specialiteit van jouw bedrijf, Orangebits.

De verschillen tussen een app en een webapp:

1. Type toegang

Een mobiele app is een zelfstandige softwareapplicatie die gedownload en geïnstalleerd moet worden op een mobiel apparaat (smartphone of tablet) via een app store.

Een webapp is een applicatie die toegankelijk is via een webbrowser en geen installatie op het apparaat vereist.

2. Platformafhankelijkheid

Mobiele apps zijn vaak specifiek ontworpen voor een bepaald besturingssysteem, zoals iOS (Apple) of Android, en moeten afzonderlijk worden ontwikkeld voor elk platform.

Webapps zijn platformonafhankelijk en kunnen worden geopend op verschillende apparaten en besturingssystemen via een webbrowser.

3. Toegang tot functies van het apparaat

Mobiele apps hebben vaak toegang tot specifieke functies en hardware van het apparaat, zoals de camera, GPS en contacten.

Webapps hebben beperktere toegang tot de hardware van het apparaat vanwege beveiligingsbeperkingen in webbrowsers.

Voordelen van een webapp (binnen de specialiteit van Orange Bits):

1. Toegankelijkheid

Webapps zijn toegankelijk via een URL en kunnen worden geopend op elk apparaat met een webbrowser en internetverbinding. Dit vergroot het bereik van de gebruikers.

2. Eenvoudig onderhoud en updates

Omdat webapps centraal worden gehost, kunnen updates en wijzigingen gemakkelijk worden doorgevoerd en zijn alle gebruikers direct voorzien van de nieuwste versie.

3. Platformonafhankelijkheid

Webapps werken op verschillende platforms en besturingssystemen zonder dat ze opnieuw hoeven te worden ontwikkeld, waardoor ontwikkelingstijd en -kosten worden bespaard.

4. Geen installatie vereist

Gebruikers hoeven geen app te downloaden of te installeren, wat de drempel voor het gebruik van de applicatie verlaagt.

5. Schaalbaarheid

Webapps kunnen gemakkelijk worden geschaald om te voldoen aan de groeiende vraag en het aantal gebruikers, omdat de infrastructuur in de cloud kan worden aangepast.

Orange Bits, met zijn specialiteit in webapps, kan zich richten op het maximaliseren van deze voordelen door het leveren van gebruiksvriendelijke, schaalbare en platformonafhankelijke webapplicaties voor haar klanten. Het vermogen om snel updates door te voeren en een breder publiek te bereiken, maken webapps een aantrekkelijke keuze in de steeds evoluerende wereld van technologie.

Gerelateerde artikelen

Het doel van de diverse programmeertalen

Hier zijn de doelen en gebruiksgebieden van enkele veelgebruikte programmeertalen: Deze talen vullen elkaar vaak aan bij het ontwikkelen van webtoepassingen. HTML en CSS zorgen voor de structuur en stijl van webpagina’s, terwijl PHP, SQL, C#, en JavaScript worden gebruikt voor server-side logica, gegevensopslag en interactiviteit, afhankelijk van het specifieke doel van de toepassing.

Marc van Amersfoort
Marc van Amersfoort Managing Partner
Waarom een webshop

Een webshop is een online platform waar bedrijven hun producten of diensten kunnen aanbieden en verkopen aan klanten via het internet. Het stelt consumenten in staat om producten te bekijken, selecteren, toevoegen aan hun winkelwagentje, af te rekenen en vaak ook om de status van hun bestellingen bij te houden. Webshops kunnen variëren in grootte

Marc van Amersfoort
Marc van Amersfoort Managing Partner